Saturday, July 5, 2014

Poola reisimärkmed. Sissejuhatus

Jaanipäeval sai pühitud Eesti tolm jalgelt ning jaaniõhtu peast ja sai alustatud sõitu Poolamaale. Naljakas reisisihtkoht, kas pole? Eks ikka ole nooblim vedeleda Kanaaridel, oleskleda Mallorcal või viita kasutult aega Türgimaa kuurordeis. On palju inimesi, keda just need võimalused enim veetlevad. Mind paraku mitte.

On mitu Poolat. Üks on Poolast läbikihutava autojuhi jaoks mõttetult pikk maalahmakas, teine kusagilt mujalt Euroopast naasva turisti jaoks vaene ja lohutu igavik. Kolmas Poola asub paljudel kõrvade vahel, kus on aastateks kinnistunud kujutlus maast, kus iga käänaku taga röövitakse ja miili järel teeb korrumpeerunud politseinik trahvi. Ja eks ole ka nelja tankisti ning kapten Klossi Poola.

Minu esmatutvus selle maaga oli 1996.aastal kui sai rongiga läbi riigi Praha poole libisetud. Salakaubavedu Leedu-Poola piiril, vaguniustest välja lendavad kotid enne Varssavit - see jättis üsna äraütleva mulje. Hiljem lisandusid läbisõidud bussiga, millest meelde jäi vaid Varssavi pikaksveninud läbimine. 2001.aasta omaalgatuslikul Euroopa reisil sai Poolas pikemalt viibitud ja ei midagi hullu. Hilisemail aastail sai Poolat läbitud vähemalt kord aastas, mõnikord rohkemgi. Tee Suwalkist Varssavisse ja sealt edasi Katowice või Krakovi suunas said selgeks, kulusid pähe. Ja loomulikult sai Poolasse midagi jäetud. Nii näiteks sai üks Varssavi taskuvaras endale minu märkmiku, mille ta mu pükste tagataskust rahakoti pähe pihta pani.

Poola sõidud on enamasti olnud seotud kollektsionääride kokkutulekutega. Alates 2002.aastast on osaletud mitmetel Zywieci festivalidel Lõuna-Poolas. Palju kordi on maa läbitud seoses Slovakkiasse Martini kokkutulekule sõiduga.

Paraku on sellistel sõitudel oma häda. Sõit seisneb ainult riigi kiires läbimises. Selgeks saavad maanteed, teede äärsed kauplused nende õllevalikuga, kindlad öömajad. Ja see ongi kõik. Kultuuriline nauding vaatamisväärsuste külastamise näol jääb saamata. Kahju. Seepärast oligi aeg teha lähim tutvus muu Poolamaaga. Sõita põhitrassilt kõrvale ja tutvuda maa ning inimestega. Just selleks moodustati neljaliikmeline ekipaaž, mis üheksa päeva jooksul Poolat väisas. Turismigrupi moodustasid Ülemnõukogu presiidiumi osakonnajuhataja, kõrge siseministeeriumi spetsialist, filosoofist sõiduõpetaja ning ballastiks kaasa võetud põllumajanduspiirkonnas teotsev ajalooõpetaja.

No comments: