Saturday, September 18, 2010

Õlletosin - suvi on lõppenud.

Millagi maikuus sai lõpetatud eelmine õlletosin lubdusega rääkida veidi Krõnitsa õlledest. Krõnitsa Motsnae kuulub kangete laagerõllede hulka ning nagu paljudest eelnevatest juttudest aru saada, siis ei kuulu nad mu lemmikute hulka. 1,6 punkti vaid. Sama vabriku Krõnitsa Klasitšnae on tavaline suhteliselt maitsetu laagerõlu ning ei jätnud head muljet. Hinne 1,5. Minski õllemeistrite tumedatest õlledest võib esile tuua Staražõtnae, millele panin hindeks 2,5. Ka vene õllelehekülgedel on märgitud, et too pruulis on vedelamaks muutunud ja ei ole enam nii mekirikas kui varem. Krõnitsa meistrite nisuõlu Kult (ilmselt vihje kultusele, mitte isasele seale) oli puuviljalõhnane, pisut maitselt greipfruuti meenutav jook, mis vääris hinnangut 2,7. Krõnitsa tehase toodangust väärib eriti märkimist litsentsi alusel toodetav mõnusalt humalane Kaltenbergi õlu.
Nüüd Venemaa pruulijate toodete juurde. Esmalt Baltika suurfirmale alluva Jarpivo jook Jantarnoje. Leidsin, et see 5,3% õlu on väärt hinnet 1,9. Merevaigukarva, rohulõhnane, teravijamaitseline – ühesõnaga ei midagi erilist. Tšuvašimaalt jõudsid minu joogilauale kaks pruulist. Mõlemad kuuluvad Tšeboksarõ õlletehase Buket Tšuvašii tootenimistusse ja sarja Pennaja Kollektsija. Pennõi Barhat (tõlkes vahune samet) omas 5,7 kanguspügalat. Tumepruuni värvi õllel oli kevadiste õite aroom, milles tunda röstitud linnaseid. Maitses olid röstlinnased kohal ning tunda oli veel röstitud leibagi ja humalgi oli tuntav. Mulle meeldis – 3,1. Pennaja Prohlada oli 4,1% hele laagerõlu. Taimelõhnane, kuid maitselt mitte eriti jõuline. Siiski tubli tükk – 2,5.
Efes-Moskva laseb välja Belõi Medvedi nimelist tootesarja. Nagu suurtehasele kohane ei ole nende tooted märkimisväärsed. Seda peaks tõestama ka minu poolt pandud hinded. Belõi Medved krepkoje sai numbriks 1,8 ning Belõi Medved Svetloje 1,7. Sama tootja Green Beer ei vääri ka rohkemat hinnet kui 1,8. Ei jäta need õlled mingit muljet. Juua kõlbavad, aga on hingetud. Lõpetuseks seekord Baltika toode Zatecky Gus. 4,6% toode (õlu on selle kohta palju öeldud.) ei vääri kõrgemat hinnet kui 1,7. Kunstlik humalamekk ning mittemidagiütlev üldmulje. Tahetakse nimetusega viidata tšehhi õlletraditsioonidele, kuid läbikukkumine on vääramatu. Halb, kuulub kategooriasse poroshkovoje pivo (pulbriõlu). Selline nimetus on Venemaal tulnud käibele kunstlikult valmisvuntsitud õllesarnaste toodete kohta.

No comments: