Saturday, September 18, 2010

Õlletosin. Lõunanaabrite radadel.

Selles õlletosinas vaataks veidi lõunanaabrite õllesid ja ehk midagi veel. Alustame leedulaste Ragutisest, mis on meie Tartu õlletehase sugulane Olvi kaudu. Sealt siis tulevad sarnased kujunduselemendid ja õllemaitsegi. Fortas šviesusis (5%) on tavaline, kergelt rohulõhnane laagerõlu, mis polnud mitte paha. Hinne 2. Sama tehas toodab tumedat Volfas Engelman Imperial porterist. Too jook oli porteri kohta pisut vesine, maitsel polnud jõudu nagu porterile kohane. Siiski asjakohane 2, 4 vääriv jook. Ragutis toodab ka pindises purgis õlut, millel kkulsusrikas aastaarv 1410. Lool loeb ja joob ning kiidab. Targem mõtleb enne, sest grünwaldi lahingule viitav number peaks suurepärast ja jõulist elamust pakkuma. Jood ja oh, milline pettumus. Järjekordne tavaline laagerõlu. Kui purk tühi, siis vaatad purgi alla ja näed märget EE – selge, tegelikult jõid A.LeCoq premiumit. Hinne 2. Šiauliali Gubernija tehase jookidest oli meeldiv 4,3% Baltaragio. Selget kullakarva õlu oli teraviljalõhnane, maitselt algul veidi linnaseline,kuid finiš kujunes pigem humalakuivaks. Hinne 3. sama tootja Gubernija Ekstra Soft oli tõesti pehme. Ta jäi Gubernija Ekstrale ikka alla ja hindeks panin 1,8.


Leedulaste juurest Saku Lätimaise velle Aldarise juurde. Nende Zeltale on ilmunud mustanahaline vend Zelta Black, mil 4,2% kangust. Punakaspruun õlu on pisut vesine ja suhteliselt igav. Ei leidnud põhjust hinnata rohkemaga kui 1,9. Aldaris tõi sel suvel turule kaks uut õlut, neist esimesena vaatleks viini tüüpi pruulist Aldaris Senais. Veidi merevaiguvärvi 5% õlu polnud mitte kõige tavalisem. Alguses meenutas tavalist lagerit, kuid hiljem maitse paisus paremaks. Hinne 2,6. Aldaris Dumaku kangus oli 5,2%. Värvilt veidi hägune, lõhnas tunda nii pärmi kui linnast. Maitse veidi suitsune, kohati mõru. Järelmaitse pigem mõru. Hea, hinne 3. Latvijas Seviškais on vana tuntud õllemark. Selle 5% pruulise kohta võib öelda, et olemas olid nii linnas kui humal. Hinne 2,4.

Bauska õllevabrik peab veel vastu. 5,5% Bauskas Tumšais premium on tüüpiline Bauska õlu. Tumepruun, taime- ja linnaselõhnane. Maitselt alguses veidi magus, siis üha enam mõru. 2,9. Sama tootja laseb välja ka alkovaba jooki Veseliba. Tumepruun jook on kui matk lapsepõlve, siis kui kodus maltoosast õlut tehti. Lapsele oli oli õllevirre magus ja hästi joodav. Veseliba meenutas just sellist joomiskogemust. Aga kuna tegu on õllehindamisega, siis enamat kui 1,8 ta ei saa. Viimasena Lačplesis Medalus. 5% meeõlu, kus meemaitse tugev, kusagil kohtab ka humalat. Hinne 2,1.

No comments: