Thursday, July 23, 2009

Poola õlletosin






Nagu kunagi lubatud, siis alustan ülevaadet Poolas käigul joodud õlledest. Teekond kulges aga läbi Läti ja Leedu ning seepärast peaks kõigepealt neist rääkima. Läti omadest vaatleks kõigepealt kahte Lacplesist. Mõlemad on 5% kangusega, ühe nimi 3 iesalu ja teine Gaišais. Üsna sarnased õlled, millegi maitsmisväärsega nad meelde ei jäänud. Pole halb ega hea. Lacplesised valmivad, kui etiketi järgi otsustada nüüd hoopis Leedus Kalnapilise vabrikus, mis omakorda töötab taanlaste Royal Unibrew (Faxe) näpunäidetel. Sedaviisi on siis pruulitud maitsetu europruulis. Kellele? Ilmselt maitsmismeelteta ja mõtlemisvõimeta lollidele.

Leedus võiks kõige pealt vaadata üle kaks jooki, mis mõlemad on pudelisse aetud Gubernija tehases. Esiteks 6% kangusega Imperial, mida toodetakse Norfa poeketile. Ega tal viga polnud, oli selline mõnus linnaseline ja puuviljane jook. Alkoholimaitse tükkis vahest liialt esile. Teiseks õlleks oli 7% Kunigaikščiu. On teine juba pikaaegne Gubernija mark. Mulle ta ei meeldinud. Õlu oli üsna tugeva maitsega, kuid alkoholi oli minu jaoks liiast, see rikkus oodatud maitseelamuse. Aga ikkagi oli parem kui eurolacplesised.


Nüüd siis Poola õlledest. Esmalt võtaks vaatluse alla pisikese Konstancini õlletehase Warszawiak Mocne, mil kangust 7,8%. Ei olnudki väga kange, üsna joodav. Vahest liiga teraviljane, mis viitab liigsele pastöriseerimisele. Kuid õlu polnud halb. Ses õlu sai ostetud Varssavi äärelinna väikepoest, samast ostsin ka Jablonowo Pilsneri (4,2%), mida pakuti pisikeses plastpudelis. Maitsegi oli plastiline ja puuviljane, lõhnas rohu järele. Humalaga oli koonerdatud, seega ei midagi head.

Carlsbergi Poola haru toodangust vaatleks esiteks Okocim Pszeniczne nimelist pruulist. Tegemist on nisuõllega, mil kangust 5 %. Tüüpiline nisuõlu oma puuviljase veidi sidrunilaadse maitsega, milles ei puudunud ka humalanüanss. Võib pidada õnnestunud tooteks. Sama tehas on turule paisanud ka rida Karmi kaubamärgi all olevaid tooteid. Esiteks vaatleks neist pooleliitrises purgis paiknevat Okocim Karmi Black nimelist jooki, mil kangust 4 %. Üsna tume õlu kena kreemise vahumütsiga. Lõhn on leivane karamellilaadne, maitselt linnaseline ja mõningate kohvilaadsete kõrvaltoonidega. Kalja meenutav, kuid meeldiv.






Bielkowos valmivad õlled Amberi kaubamärgi all. Esmalt puutus kätte ja siis ka suule Amber Zywe, mil 6,2% kangust. Oodanuks selt elavalt õllelt enamat. Maitses domineeris pärm, õlu oli kuidagi vesine ja hapukas, mõningad kibedad toonid tõusid siiski esile, kuid üldmulje polnud kõige parem. Aga sama pruulikoja teine toode Zlote Lwy oli tõesti hea. Kangust 5,6%. Rikkalikus lõhnabuketis domineeris humal. Maitstes olid algul esikohal linnaselised magusad toonid, kuid hiljem jäi suhu meeldiv kibe humalane järelmaitse. Tõesti hea.

Zawiercies paikneb väike pruulikoda nimega Browar na Jurze. Sellelt tehaselt proovisin kõigepealt Tager pilsi nimelist 4% õlut. Ei olnud kõige õnnestunum, maitse oli tühjavõitu ja vesine.

Ühe parima õllemulje sain aga Zywieci kokkutulekul kui sai proovitud vaadiõllena Belgia päritolu Blanche de Namuri. Kangust 4,5%. Värvuselt üsna hele, kena valge vahumüts ka peal. Lõhnas puuviljaselt. Ega seda pikkade sõõmudega ei joonud, pigem lühikeste suutäitega. Iga kord kui sõõmu võtsid, tundsid uut maitset. Kordamööda astusid esile erinevate maitseainete tunnused. Küll nelk ja siis järgmisena juba midagi muud. Suurepärane.


No comments: