Tuesday, July 7, 2009

Tervitus Lääne Elu juubeli puhul

Läänemaa Seuraliit on õnnitleb Lääne Elu 20.sünnipäeva puhul. See on väärikas iga: keskkool on juba seljataga ja õpingud jätkuvad (elu)ülikoolis. Seuraliit on Lääne Elust ainult neli aastat noorem, kuid ta on olnud tunnistajaks maakonnalehe headele ja halbadele aegadele. On olnud aegu kui ajaleht on saanud hinde väga hea, kui ka aegu kus mitterahuldav tulemus oli tavaline. Täna oleme tunnistajaks sellele, et Lääne Elu on jõudnud Euroopa viie juhtiva ajalehe hulka. Juba täna kuulub ajaleht ühte ritta väljaannetega nagu Financial Times, Corriere della Serra, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro, El Pais. Tegelikult on LE neist paremgi, sest temast saab aru ja teised ei ilmu millegipärast veel eesti keeles.

Tähtpäeval tahaks meenutada ainult head, sest Läänemaa Seuraliidu algusaegadel sai käidud Lääne Eluga käsikäes. Just tänu maakonnalehele jõudsini lugejani sõnumid Läänemaa Seuraliidu töödest-tegemistest ning organisatsiooni suurfoorumitel vastuvõetud tähtsatest otsustest. Ereda tähena Läänemaa ajakirjandustaevas säras 1995.aastal LE-ga kahasse ilmunud Seura Sõnumid – ajaleht, mille vahe sulg ja sügavalt eetiline kodanikupositsioon on tänaseni jäänud ületamatuks.

Ajad on aga muutunud. Seuraliidu aktiivsete liikmete enamik on valinud töökohaks Haapsalust sadakond kilomeetrit eemal asuva linna ning seetõttu on side kohaliku ajalehega jäänud tahaplaanile. Eneseteostuskoha muudatus on igati loogiline, sest too Haapsalust eemal asuv linn on täis tuhandeid kordi enam absurdi ja see annab tegemistele justkui tiivad. Ometi ei ole Seuraliidu ajakirjanduslik tegevus soikunud, meie mõtted ja ideed levivad edasi. Nii saavad kohalikud inimesed lugeda ajalehte Meie kodu on Haapsalu, mis kannab kõrgel Seuraliidu ideelist lippu, avaldades lõikavat satiiri, peent huumorit ja on muidu naljakas. Seuraliidu ideedest on pungil ka elanike postkastidesse potsatavad parteide häälekandjad, mis on täidetud teostamatutest ideedest ja absurdihuumorist.

Läänemaa Seuraliit soovib Lääne Elule pikka iga ning palju lugejaid. Sünnipäeva puhul kingib Seuraliit värske Seurapressi uudise.


Seurapressi teletaibilindilt:


ELANIKKE HAKKAB TEENINDAMA KINNISVARABUSS


Eestimaa põllud täis lugematul arvul hubaseid maju, mis pole ostjaid leidnud. Samas on Eestis olemas kogemused kauplusautode, raamatukogu-, kino- ja pangabussi näol. Just nendest kogemustest lähtuvalt hakkab lähiajal maakohtades käima kinnisvarabuss. Seni on saanud kinnisvara soetada ainult suuremates linnades elavad inimesed, sest kinnisvarabürood pole küladesse oma kontoreid veel rajanud. Lisaks on maapiirkondades raskusi ühistranspordiga ja seetõttu on inimestel raske leida teed kinnisvaramaakleri jutule, kuid maja tahaks siiski osta. Seepärast on inimestele ulatanud abikäe kinnisvarabuss. Buss sõidab läbi kõik maakohad, elanikkonna laiad kihid saavad bussist infot müügil olevate majade, korterite ja tootmishoonete kohta ning neile antakse nõu kui hädasti oleks vaja neil kinnisvara osta. Kui inimene osta ei taha, siis pakutakse talle katust ja sellest pakkumisest ei saa keelduda. Kinnisvarabussi projektiga on juba liitunud enamus pankrotti läinud kinnisvarafirmasid.

Ja mis kõige tähtsam – niiviisi luuakse uusi töökohti ning see aitab majandussurutisest kiiresti väljuda.


No comments: