Friday, August 28, 2009

Õlleelamus Abula õlletehasest


Lätis on suurte ja ilmetut õllesarnast jooki produtseerivate vabrikute kõrval palju väikeseid. Mõnest on siin juba juttu olnud. Nüüd võtan vaatluse alla Abula õllekoja Brengulis.
Ei teadnud ma sellest vabrikust suurt midagi peale olemasolu fakti ning mõned õllesildid olid mul ka. Selle ettevõtte toodangut ei ole mõtet otsida kaubandusvõrgust, sest õlu pudeleisse ei villita. Õlu levib vaid vaatides. Neid vaate siis tuukse mõnesse Riia joogikohta, aga katsu sa neid üles leida. Parim viis seda õlut proovida on sõita ise kohale.
Brenguli alevik asub Valmiera linnast umbes kümmekond kilomeetrit eemal. Täpsemalt jääb ta Smiltenesse suunduva maantee ja Valmierast Valgasse suunduva raudtee vahele. Ülletehas asub Abula jõe ääres endises vesiveskis. Pärale jõudes üllatas suur parkivate autode hulk pruulikoja ümber. Ettevõttest üle tee asus kiosk kus toimus õllemüük, mille ees vonkles järjekord. Kes inimestest leppis pooleliitrise plastopsitäie õllegam kes ostis suurema koguse. Kaasa saab õlut osta 2 või 5-liitristes anumates. Endal taarat olema ei pea, sest sealt antakse.
Abula toodab kahte sorti õlut - tumedat ja heledat. Mõlema kangus on 5,2% juures. Hele õlu on kuldset karva ja veidi sogane, viimane on elusa õlle tunnus. Õlu on puuviljase lõhnaga ja maitselt on esmalt magus puuviljane ja linnaseline. Hiljem on tunda humalamaitset ja lõpuks on maitse üsna kuiv. Tubli suutäis. Tume on lõhnalt sarnane, värvilt punakaspruun. Maitse on algselt heledale sarnane, kuid siis tunned röstitud linnaste maitset ja lõpuks on humalakibegi kohal. Vahest natuke liiga magus, aga ikkagi suurepärane. Igaljuhul soovitan õlletehast külastada ja hüva rüübet hankida. Lisaks on Valmiera kandis teinegi õlletehas ja uus tulija õlleturul - Valmiermuiža alus. temast aga hiljem.

No comments: