Friday, December 20, 2013

Tšto, gde, kogda?

Kommertstelejaam Kanal 2 näitab juba teist hooaega oma ekraanil mälumängulaadset toodet "Kes,kus, millal?". Tegemist on kunagises Kesktelevisioonis olnud ning praegugi Vene esimesel kanalil jooksva saate ülekandmisega Eesti oludesse. 
Olin minevikus saadet  vene kanalite pealt vaadanud ja tunnistan ausalt, et ei ole olnud selle saateformaadi austaja. Ei jätnud need saated erilist muljet 1980-ndatel ja ega nüüdki ole suhtumine muutunud.  Pigem pakkusid vanasti pinget ikka maakeelsed ETV mälumängud.

On loomulik, et kunagisi "Kes keda?" stiilis mälumänge enam ei taasta. Kes ikka 21.sajandi teisel kümnendil tahab näha saadet, kus päevasärkides  lipsustatud mehed mõtlevad kurja näoga laua taga, ringi loivavad vastustekorjajad, stuudionurgas mängib keegi klahvpille ning saade venib ja venib? Tänapäeval on vaja eelkõige tempot või sensatsiooni. Sealt siis kiirema reageerimisvõimega noorele inimesele sobiliku Kuldvillaku populaarsus. Või siis Miljonimäng, kus mängijal oli võimalus kaotada suur summa raha - see rahvale meeldib. Ühel Vene kanalil (vist NTV) nägin kuldvillakulaadset mängu - see oli täitsa vaadatav. Igal juhul huvitavam ja inforikkam kui mingi "Kes, kus, millal?"

Tallinna munitsipaaltelevisioon üritas küll paar aastat tagasi taastada vana ETV mälumänguformaati, kuid see lõppes kohutava fiaskoga. Olin ise osaline ühe saate salvestamisel ning sealt jäi mulje, et saatejuht ja nn kohtunikud tegelesid enam enese eksponeerimise kui mälumänguga.

Vaatasin jõudumööda  ära kõik "Kes, kus, millal" saated. Vaatamise põhjuseks ei  olnud soov kaasa mõelda huvitavate küsimuste arutluskäikudele, vaid see, et nii mitmetki saates osalevat inimest ma tunnen. Liiatigi oli huvitavaid küsimusi kaduvvähe. Enamik kuulus rubriiki "üks loll suudab rohkem küsida kui sada tarka vastata"
.
Olen faktipõhise mälumängu austaja. Küsimus tuleb koostada nii, et vastata saaks võimalikult lühidalt. Halb küsimus on stiilis: milles oli asi?, miks? jne. Selliseid küsimusi saab esitada kontrolltöös, mitte mälumängus.

Tavaline eesti mälumäng koosneb vaiksest arutelust, mõtted kirjutatakse paberile, et võõras kõrv ei kuuleks. Seepärast siis ei ole kilvarid eriti altid valjult arutlema, kuigi saateformaat seda nõuab. Ja kogu see võltsglamuur ajab lihtsalt iiveldama. Liialt palju aega kulutatakse mõttetule pläkutamisele.
Ja tulemus ongi selline - vilets.

No comments: