Wednesday, May 19, 2010

Järelmaitseid Hollandist

Haarlemis indoneeslaste kauplusest ostsin Indoneesia õlle Bintang Bir Pilsener, mida valmistab Pt. Multi Bintang. Kuid endine peremeesrahvas pole sealsetki õlletööstust vabaks andnud ja see vabrik tegutseb Heinekeni näpunäidetel. Täiesti tavaline laagerõlu, mille ainus väärtus on päritolumaa - 1.8.

Brasserie d’Achouffe (Moortgati näpunäidetel tegutsev ) on valmistanud 8-kraadise pruulise Mc Chouffe, mis on šoti ale tüüpi õlu. Värvuselt midagi kuldse ja merevaiguse vahepealset, samas kergelt hägune. Aroom oli tavapäraselt puuvilju meenutav ning maitses oli nii puuvilju, pärmi, humalt kui vürtsikat värskendust. Hindeks 3,4.

Brouwerij Moortgat õllede nimistusse kuulub ka Duvel. Selle atraktiivse kange ale kangus küündib 8,5 kraadini. Üsna hägune, kuid siiski kullakarvaline pruulis, omas puuviljast lõhna. Maitselt oli ta tugevalt vürtsine, tunda oli viinamarjade mekki. Järelmaitse oli mõnusalt mõru ja kauakestev. Hindeks panin 4.2.

8% Belgia kange ale Het Kapittel Blond valmib Van Eecke pruulikojas. Hägusalt kuldset värvi õllel oli puuviljaaroom. Maitses oli tunda nii puuvilju (sidrun?) kui pärmi. Üsna tubli tükk – 3,3.

Palmi õlletehase 5,4% Palm Speciale oli küll kuldset värvi ja vskete lillede lõhnaga, kuid eriti huvitav ta ka ei olnud. Võib-olla oli see tingitud mitmete Belgia õllede järjestikusest joomisest ning Palm kadus paremate sekka ära. 2.7.

Heinekeni järelvalvatav Brouwerij Affligem / De Smedt on tootnud joogi nimega Affligem Blonde, millel 7% jõudu. Kuldne merevaiguvärv, kena valge vahumüts. Puuviljade lõhn omab ka meetoone. Maitse on veidi ümar ja puuviljane ning meenutab mingit eesti koduõlut. Kena – 3.9.

Antverpenis paikneva De Konincki õlletehase firmajooki De Koninck pruukisin juba viis aastat tagasi Antverpeni külastades ja siis jättis ta väga hea mulje. Seekord Hollandit väisates oli meeldiv leida seda pruulist ka sealsetest õllebaaridest. See 5,2% jook on kindlasti vahepeal oma toonast meeldivust kaotanud ( mitte sellepärast, et ta oleks halvemaks läinud, vaid sellepärast, et pruugitud õllede hulk on suurenenud), Merevaigune värv, kerge lillelõhn. Maitse on piisavalt vürtsikas, kuid samas pisut linnseine ja tunda on parajalt humalat. Mõnus mõru järelmaitse. 3.8.

Belgia Ale üüpi õllede hulka kuuluv 5,2% Huttenkloas Goudbier valmib Huttenkloasi pruulikojas. Värvuselt oli ta kergelt merevaigukarva, lõhnalt puuviljane. Maitse oli pisut teraviljane, midagi oli ka linnastest ja humalatest, Järelmaitse oli humalakibe. 2.9 sai ta hindeks.

Gulpener õlletehase Gulpener Korenwolf kuulub belgia nisuõllede kilda ja kangust oli temal 5%..
Värvilt oli ta häguselt kollakas, lõhnalt pigem puuviljane, aga tuntavate heintaimede aroomiga. Maitse oli pisut mõru, samas veidi oli tunda magusaid puuvilju. Järelmaitse oli mõõdukalt kibe. Hinne 3.6

InBev gruppi kuuluva Arcense Bierbrouwerij toodangust proovisin kõigepealt 5,1% Hertog Jan Pilsenerit. Kullakarvaline pruulis oli rohulõhnane ning maitses nii linnast kui humalat. Hinne 2,7.

Hertog Jan Grand Prestige oli päris kange 10% ja kuulus belgia kangete alede hulka. Tume õlu oli karamellise puuviljalõhnaga ja omas tugevat kohvimaitset, kuid puuviljanüanss oli tuntav. Järelmaitse oli kauakestev.

8,5% Gouden Carolus Classic õlu valmib Brouwerij Het Anker nimelises ettevõttes. Kange belgia ale tüüpi õlu oli musta värvi ja sellel seisis kreemikas vahukübar. Lõhnas oli ülekaal röstitud linnastel. Maitses oli tunda nii vürtsikust kui kohvitoone. Hinne 3,5.

1 comment:

Tundmatu said...

Küsin rumala inimesena kust võiks seda õlle hindamise "meetrit" leida, et ise kah enda poolt manustatavat hinnata.