Thursday, November 6, 2008

Kallis Norra õlu

Läinud nädalavahetusel sai viibitud Norra Kuningriigis, kus osalesin mälumängu Euroopa meistrivõistlustel. Aktiivse mälumängu kõrvalt jäi aega ka proovida Norra hirmkallist õlut. Baarides õlut juua tundus mõttetult kallis, kuid mõni kord sai selle põhimõtte vastu eksitud.
Baaris maksab õlu seal umbes 115-120 EEK. Ja seetõttu tuli rohkem tähelepanu pöörata poes müüdavatele kaupadele, kuigi ka poehinnad pole rahakotti mööda.
Niisiis ülevaade proovitud õlledest. Enim pruugitud õlleks sai ilmselt Ringnes pilsner. See 4,5% jook omas väga erinevaid varjundeid. Hotelli baaris müüdav õlu oli suisa halb - ülihelekollane, maitsetu pruulis. Oslos baaris joodu omas ka lõhna ning mingisugust humalamaitset. Pudeliõlu oli jälle kuidagi üksluine ning purki surutud samat marki pruulis ei saanud ka millegagi kiidelda. Sama tootja Frydenlund pilsner(4,4%) oli ehk märksa parem, sest humalamekki oli tugevamalt tunda. Teine suurem kohalik tootja Aass bryggeri kostitas kõigepelat oma pilsneriga. See 4,5% jook oli helekollane, lõhnatu ja maitsetu. Sama tootja Fatöl (4,7%) ei pakkunud samuti mingit maitseelamust. Jälle sama helekollane maitsetu ja lõhnatu jook. Aass Bayer (4,7%) oli juba veidi parem. tegemist on Vienna tüüpi õllega ning selles oli tunda veidi enam täiust, oli olemas üsna tugev linnasemaitse, kuid humalat oleks võinud ehk rohkem olla. ka õlle värv oli tublisti kuldkollasem kui eelnevatel jookidel. sama tootja laseb turule ka säästuõllesid Seideli nime all. seidel Lettöl oli selline tavaline lahja janukustutaja (2,5%) poolkarskele norralasele. Maitseelamust ei mingit. Seidel pilsner (4,7%) oli hoopis tuumakam pruulis, tunda oli isegi humalat, kusagilt justkui aimdus linnast. Polnud paha. Veel sai ära proovitud Hansa pilsner Lite õlu ja see 4,4% jook oli küll maitsetu ja igav.
Ning lõpuks ma ei saanudki aru miks norralased oma õllede eest nii kõrget hinda küsivad. Pole maitset ega suurt midagi. Selliseid oleks paras meie säästukates 5 krooniga müüa.

No comments: