Saturday, August 16, 2008

Veidi Leedu ja Läti pruulistest

Selle nädala kolmapäeval sai tehtud pisike sõit lõunanaabrite manu. Leedus sai külastatud Biržai ja Pasvalyse linna ning Lätis Bauskat. Üheks sõidu peamiseks eesmärgiks oli sealse õlle hankimine. Senimaani olen ostetust proovinud kolme õlut. Lätimaal toodetust olen mekkinud Riias paikneva pisikese pruulikoja Bruveris toodangut. Nende Kviešu alus peaks kirjade järgi olema nisuõlu. 3,9% alkoholisisaldusega jook oli kaunis vesine ning nisuõlut eriti ei meenutanud. Õlu oli küll õrnalt sogane nagu nisuõllel kombeks, kuid tugevat teraviljast kõrvalmaitset polnud. Ei olnud eriti hea.
Leedu rikkalikust toodangust proovisin kõigepealt Šiauliais paikneva Gubernija õlletehase Gubernijos Ekstrat. Eriline huvi selle pruulise vastu oli tingitud sellest, et 2007.a. sügisel Slovakkias Martini linnas toimunud õlletestil saavutas see õlu heledate õllede klassis esikoha. Õlu oli kuldkollast karva ja veidi toore lõhnaga. Esmamitse oli vesine, kuid järelmaitses oli tublisti humalakibedust. Tegemist oli hea õllega, kuid oodanuks enam maitsenüansse, eriti linnaelisust esialgses maitses.
Teine Leedu pruulis oli pisikese Kurkliu bravorase 5% kangusega KB Boiko alus. Tegemist oli nisuõllega, mis oli kängitsetud liitrisesse keraamilise korgiga suletavasse klaaspudelisse. Lõhn oli rikkalik ja oli tunda mõnusat koduõlle lõhna. Maitses oli tunda nisu ja pärmi toone, humalat oli vast vähevõitu. Tegelikult oli sel õllel hing, mida suurtehaste maitsetu toodang ei oma.

No comments: